Κεντρικά: Σπιναλόγκας 16, Ηράκλειο

Τηλεφωνικό κέντρο: 2810390992
business portal

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ψηφιακή υπογραφή

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ψηφιακή υπογραφή

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιακή υπογραφή είναι δύο έννοιες που συνδέονται στενά με την ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο εκδότης χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για να διαβιβάσει τα παραστατικά του στον παραλήπτη, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και χαρτί. Η ψηφιακή υπογραφή είναι ένας τρόπος να επικυρώσει ηλεκτρονικά την ταυτότητα και την ακεραιότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό πιστοποιητικό.

Για να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ψηφιακή υπογραφή, θα πρέπει να συμμορφώνεστε με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Στοιχείων (Κ.Φ.Α.Σ.), υπάρχουν τρεις ενδεικτικοί τρόποι ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα της προέλευσης, την ακεραιότητα του περιεχομένου και την αναγνωσιμότητα των τιμολογίων:

  • Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Δεδομένων (EDI), εφόσον εξασφαλίζει την αναγνωσιμότητα.
  • Ηλεκτρονική Τιμολόγηση με Προηγμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή (Digital Signature), όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 150/2001 – ΦΕΚ A’125.
  • Ηλεκτρονική Τιμολόγηση με χρήση Φορολογικού Μηχανισμού (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ), όπως ορίζεται από το Νόμο 1809/1988 ΦΕΚ A’222.

Για να υπογράψετε ψηφιακά τα ηλεκτρονικά σας τιμολόγια, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό από έναν πιστοποιημένο πάροχο, όπως η Byte, η οποία είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία εγγεγραμμένη στο μητρώο της ΕΕΤΤ ως πιστοποιημένος πάροχος ψηφιακής υπογραφής. Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποθηκεύεται σε μια Ασφαλή Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής (ΑΔΔΥ, USB Token), την οποία συνδέετε στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιείτε για να υπογράψετε τα παραστατικά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνδυασμό με ένα λογισμικό ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως το Elorus, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργείτε, να υπογράφετε και να αποστέλλετε ηλεκτρονικά τα παραστατικά σας στους πελάτες σας, με απλότητα και ασφάλεια.