Κεντρικά: Σπιναλόγκας 16, Ηράκλειο

Τηλεφωνικό κέντρο: 2810390992
business portal

Τι αλλάζει στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με το νέο νόμο

Τι αλλάζει στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με το νέο νόμο

Το νέο φορολογικό νόμο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τον Νοέμβριο του 2023, φέρνει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Σκοπός του νόμου είναι να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την κοινωνική πολιτική.

Μερικές από τις βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Η απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και η αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο οποίος θα βασίζεται σε έναν ενιαίο συντελεστή περίπου 30%, αντί για την προοδευτική κλίμακα που ισχύει σήμερα. Επίσης, θα υπάρχει έκπτωση 50% του φορολογικού συντελεστή για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα πρώτα τρία χρόνια της δραστηριότητάς τους.
  • Η ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με την επιβολή φόρου 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως και 35% για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Φορολογίας Ακινήτων (ΜΗΦΑ) και ηλεκτρονικής αποστολής των στοιχείων των μισθώσεων στην ΑΑΔΕ.
  • Η διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας, με την επιβολή προστίμων και την αναστολή ή την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ, την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλους τους κλάδους της λιανικής αγοράς και την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών τιμολογίων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2023, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.