Κεντρικά: Σπιναλόγκας 16, Ηράκλειο

Τηλεφωνικό κέντρο: 2810390992
business portal

Πώς να εκμεταλλευτείτε τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πώς να εκμεταλλευτείτε τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 99,9% των επιχειρήσεων, το 83,5% της απασχόλησης και το 57% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η έλλειψη κεφαλαίου, η περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά, η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία.

Για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης με επιδοτήσεις για την ενδυνάμωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο, τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει φορολογικά κίνητρα για την αύξηση του μεγέθους των μικρών επιχειρήσεων ή την απορρόφησή τους από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, καθώς και διευκολύνσεις για την υλοποίηση διασυνοριακών συγχωνεύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής και να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.